Térkép betöltése...

Időpont
Date(s) - 07/05/2018
16:00 - 18:00

Helyszín
Debreceni Egyetem Filozófia Intézet

Kategóriák


Előadó: Dr. Karap Zoltán esztéta, zenész. A Debreceni Egyetemen szerzett filozófia tanári diplomát, majd PhD fokozatot
Időpont: május 7. 16:00
Hely: Főépület II. em. 235.
Cím: A dohányzás mémje. Zene, marketing, terápia
Leírás: 
Az előadás kiindulási pontja az a feltételezés, hogy a dohányzás “spirituális táplálék”, egy kulturális mém, amely döntően a dohányipar marketingtechnikájának köszönheti létét, s amelynek fenntartásáért közvetetten a művészvilág is felelős.
A dohányzás lélektani magyarázatát nem is annyira az akaratgyengeségben, mint az ön-esztétizálásra való hajlamban kell keresnünk. Hogyan alakul ki bennünk a dohányzás mémje? Miként értelmezi át a kultúra (különösképp a zene) az önmérgezést spirituális táplálkozássá, szociális rituálévá? Vajon nem ezeknek a mémeknek a tudatosításánál kellene minden leszoktató kampánynak kezdenie a terápiát?
Ha a XX. század második felétől igaz, hogy a zenét ugyanúgy fogyasztjuk, ahogyan dohányzunk (Adorno), vajon milyen összefüggések mutathatók ki a zenei ízlés és a dohányzásra való hajlandóság között? Ha a zenekultúra bizonyos szegmensei egyfajta előszobát jelentenek a dohányzásra való rászokásra, vajon léteznek-e olyan zenék, zeneterápiás gyakorlatok, amelyek képesek a “szenvedélybetegségtől való megszabadításra”, vagyis más mémek átörökítésére? Milyen zenéket alkalmaznak a zeneterápiák során a szenvedélybetegek esetében? Miért épp olyanokat? Hogyan viszonyulnak ezek a zenék a dohányzás kultúrájához közvetlenül kapcsolódó zenei műfajokhoz? –
Ezeket és még számos kérdést próbálok felvetni, amelyek talán az addiktológia, a reklámpszichológia és a zeneesztétika közös metszetében várnak a lehetséges válaszokra.
A dohányzás mémje. Zene, marketing, terápia

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress